ساختمانهای
مرغداری از لحاظ طراحی شامل : 1-
مرغداری گوشتی : الف:
سیستم باز ب:سیستم
بسته 2-
مرغ مادر: الف
: سیستم باز ب
: سیستم بسته
پباده سازی
تالار مرغداری پباده سازی
سالن مرغداری
سیستم
بسته : الف: سیستم قفس ب : سیستم بستر 3-ساختمان
انکوباسیون قطع
از دسته رشد ونوع ساختمان که تقسیم بندی شدبسته به نوع حیطه وشرایط آب وهوایی پباده سازی ساختما ن متعدد میباشد یعنی اینکه جور مصالح مورد به کار گیری متعدد می باشد بسته به اندازه سرمایه گزاری هم در تعیین جور مصالح دخیل است چنانچه در بخشها شمال مرز و بوم وبسیاری از کشورهااز چوب بخش اعظم استعمال می شود طلاق از تفکیک مورد ها بالا جهت تهیه و تنظیم ساختمان مرغداری از هر جور که باشد پباده سازی آن در بخشها جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر می باشد :
شکل
ساختمان : ساختمان را ممکن به گونه های ، بی آلایش ودوسقفی ایجاد . در دسته بی آلایش که عمده در مرغداری های کوچک عمل می شود ازیک سقف مسطح ویا شیبدار به کارگیری می شود شیب از جلو به عقب است واینکار نیز باعث به دست آوردن روشنایی بیشتری می گردد وهم آب باران در جلوی ساختمان عده نمی شود . در ساختمان دو سقفی ، تهویه بخوبی فیس گرفته سقف اصلی شیب دار میباشد وفضای بین سقف اولیه ودوم بعنوان انبار می تواند قضیه به کارگیری قرار گیرد .
مصالح
ساختمانی : مشتمل بر چوب وآجروسیمان وبلوک وهمچنین ورقهای فلزی وآلومنیوم و یا این که ایرانیت ، اما به کارگیری ازهرکدام از این مصالح دارای معایب ومزایایی هست .
ساختمانهای اداری ومسکونی باید در مدخل فارم احداث شوند . اولین گام در احداث واحد مرغداری محل مزرعه است و باید به نحوی گزینش شود که با سایر مراکز رویش فاصله داشته باشد اما با توجه به این که بیماریهای مثل نیوکاسل و برونشیت از مسافتهای بسیاردور و از روش مواد به راحتی منتقل می شودوبعضی ازعوامل بیماری زا مثل MG از طرز تماس بدون واسطه و توسط بشر ویا مواد متفاوت منتقل میگردد . درمناطقی نظیر شمال مرز و بوم که رطوبت نسبی زیاد میباشد وامکان استفاده از سیستم خنک کننده تبخیری مو جود نیست سیستم آشیانه های گشوده سفارش می گردد .
عملیات
ساختمانی : پی ساختمان در چهره دائمی بودن ساختمان باید به پی آن توجه زیادی نمود . تا بدین وسیله رطوبت لانه را به دستکم رساند . و ضد عفونی در آن به نیکی رخ گیرد . در کشورهای اروپایی و آمریکایی در لانه های همیشگی برای پی از کانگریت یا این که سمنت به کارگیری می گردد .در ایران برای پی و اساس های ساختمان از شفته (مخلوط آهک،خاک، سنگ . آب) استعمال می کنند . عمق پی 15 تا 60 سانتیمتر، و عرض آن دستکم دو برابر عرض دیوار بایستی باشد . پی دست کم 40 سانتیمتر از تراز خاک بالاتر باشد تا رطوبت نتواند به سادگی در لانه نفوذ نماید .
کف
ساختمان : ف آشیانه می بایست دستکم 25-30 سانتی متر از کف زمین همسایه بلند خیس باشد تا از خشک بودن لانه اطمینان حاصل شود برای خودداری از نفوذ رطوبت زمین به درون لانه و همچنین عایق بودن کف به خصوص در نقاطی که زمین مانند شمال کشور ایران طبیعتاً مرطوب هست از یک لانه قیر اندود و یا کاغذهای منحصر ذیل کف بایستی استعمال نمود .
کف آشیانه ها را امروزه بهر دو جور می سازند : کف های معمولی و کف های توری . در طریقه استفاده از کف های توری که به طور وسیعی در اسرائیل و آمریکا متداول میباشد البته هنوز در جمهوری اسلامی ایران قضیه استعمال و توجه قرار نگرفته هست کف با اهمیت لانه از زمین عادی ساخته شده هست و در آن هیچگونه مصالح ساختمانی بکار نمی رود به فاصله یک متر از کف حساس لانه کف دیگری از تور سیمی یا این که از نرده های چوبی نصب می گردد مرغها را در روی کف اخیر رشد می دهند . در فیض مدفوع و فضولات مرغها از میان توری ها می گذرد و به کف زمین اساسی می افتد بدین ترتیب طیور هیچگونه رابطه و تماس با مدفوع ندارد . و از طرف دیگر مانند کف های عادی ایجاد گرد و خاک نمی کند . اینگونه کف ها فراوان بهداشتی و خوب میباشد البته گران تمام می شود .
کف
های بی آلایش معمولی: در اینگونه ساختمانها مرغها را در روی زمین نگهداری می کند (Deep litter) کف ممکن است دارای اشکال گوناگون باشد : 1) کف بدون مصالح ساختمانی: در این آشیانه ها از زمین عادی به عنوان کف به کار گیری می کنند بدون این که هیچگونه مصالح ساختمانی بکار رفته باشد . در صورتیکه زمینی که لانه در آن ساخته شده است تماما خشک باشد و پی ساختمان نیز به حد کافی مناسب باشد می توان از این کف ها استعمال نمود این کف ها اولاً گرم است ثانیاً منابع ارگانیک خیر و خوبی برای رشد برخی میکروارگانیسم های مؤثر در تجزیه فضله و تولید ویتامین B12 می باشند .
2) از کلیه مهمتر اینگونه کف ها دوچندان ارزان تمام می شود البته در صورتیکه رطوبت زیاد میباشد می توان پاره ای شفته در کف ریخت .
عیب مهم این کفها اشکال ضد عفونی کردن می باشد . از این رو اینگونه کفها امروزه در ساختمانهای همیشگی کمتر مسئله توجه هست و تنها در آشیانه های موقتا توصیه می شود .
3) کف با مصالح ساختمانی: این کف ها بسته به مصالح به فعالیت رفته در یک عدد از تیپ های زیر طبقه بندی می شوند .
الف) کف چوبی: ساختمان اینگونه کفها بخصوص در برخی نواحی که چوب ارزان میباشد پیشنهاد می شود به خصوص وقتی که زمین ناهموار می باشد .
دستکم ضخامت چوب هائی که برای کف بکار می رود بایستی در حدود 3-5 سانتیمتر باشد در صورتیکه کف جداره و در فی مابین جدار یک ماده عایق قرار گیرد ، فیض حاصل بهتر می باشد ، از کف های چوبی به خصوص در نقاط شمالی کشورایران می توان به کارگیری نمود در این مسئله بایستی در تحت کف چوبی مبنا قرار داراست .
این پابه می بایست حداقل 50 سانت در خاک فرو فرآیند آنگاه روی آن ها الوارها را قرار بخشید . این الوارها بایستی در روی پایه ها قرار گیرد و حداقل 30 سانت از تراز زمین بالا باشند و آن گاه کف اصلی را در روی آنان قرار اعطا کرد .معمولا چوب های کف با پیچ به الوار تحت ثابت می شود .
بهر درحال حاضر به کار گیری از کف های چوبی در نقاطی که چوب بسیار و ارزان میباشد خوب می باشد اما از نظر بهداشتی باید کاملاً مواظب آن بود در غیر این چهره ممکن است به زودی موضوع یورش حشره ها قرار گیرد و لانه آنان شود و همینطور اگر فرآورده چوب عالی نباشد ممکن میباشد بر اثر رطوبت به زودی از میان برود . حسن آن اینست که به آسانی و سهولت مرغدار می تواند نصیب های زیان دیده آن را بردارد و تعمیر نماید فارغ از اینکه احتیاج به کارشناس باشد .
ب) کف های سیمانی – بسیار بهداشتی و مطمئن است شستشوی کف به سادگی انجام می گیرد در صورتیکه شیب لانه مناسب باشد رطوبت هم کمتر در لانه نفوذ می کند .
معمولا در انگلستان برای ساختن کف های سیمانی از ترکیب پایین استفاده می شود 1 قسمت سیمان 3?5 قسمت ماسه نرم یا این که شن و 7 نصیب سنگ ریزه – و روی آن در حدود 8-10 سانتی متر سیمانکاری می کنند . کف های سیمانی باید از زمین مقداری بلند خیس باشد .
ج) کف های آجری – اینگونه کف ها بخصوص در دور و بر تهران مضاعف چشم می شود چنانچه بین آجرها با سیمان به خیر و خوبی بند کشی شود از حیث بهداشتی سوای نقص می باشد .
چون این کف ها را بایستی از یک ماده عایق پوشاند اکثر اوقات برای این خواسته از اسناد کاغذ قیر اندود و یا این که گونی های آغشته به قیر استفاده می شود . به این ترتیب آشیانه گرم خیس می شود و نفوذ رطوبت از زمین به درون لانه کمتر قابلیت و امکان پذیر میباشد .
دیوار
ساختمان: بسته به جور وشکل ساختمان دیوارها فرق می کند . معمولاً دیوار ساختمانهای انفرادی معمولی وکوتاه وارتفاع در ساختمانهای یک سری ردیفی وآنهایی که دارنده سقف دوگانه میباشند بلندتر میباشد ارتفاع در ضلع جنوبی بلندتر از شمالی هست در درون آشیانه هم از یک سری دیوارهای کوتاه به مراد جدا سازی قسمتهای گوناگون استفاده می نمایند ، این دیوارها به طور معمول از تورهای سیمی ساخته می شود .
دو
دسته از دیوارهای مطلوب در مرغداری : 1- به کارگیری از بلوکهای سیمانی توخالی 24 سانتیمتر طرف باطن بلوکها را بوسیله ورقهای پرس گردیده واز کاه به ضخامت 5 سانتیمتر پوشانده توسط میخ به دیوار چسبانده از سطح زمین تاارتفاع یک متری سیمان کاری نموده وبقیه را گچ کاری می نمایند طرف خارجی را برای خودداری از نفوذ باران سیمانکاری می کنند .
2- به کار گیری از آجر عادی وعایق کاری نمودن همچنین به کار گیری از ورقهای آلومنیوم یا نئوپان رنگ گردیده استعمال کنند وطرف بیرون را سیمان کاری کنند .
طول دیوارها بسته به تیپ و گونه ساختمان فرق می نماید . معمولاً طول ساختمانهای انفرادی و بی آلایش کمتر و ارتفاع ساختمانهای چندین ردیفی و آنهائی که دارای سقف دو گانه میباشند بلند تر میباشد . اکثر وقت ها دیوارهای سمت جنوبی بلند تر از دیوارهای قسمت شمالی میباشد معمولا در ساختمانهای معمولی طول دیوارها در جلو 2?5-3 متر و در عقب 2-2?5 متر کافی می باشد . در ساختمانهای ردیفی و گرانقدر ارتفاع دیوار ممکن میباشد در جلو و عقب به یک اندازه و در حدود 3- 3?5 متر باشد .
در درون نیز یک جمع دیوارهای جداازهم کننده قرار می گیرد که اکثر اوقات از تور سیمی هست و تنها نیم متر آن از آجر یا مصالح ساختمانی دیگر است . معمولا برای هر 6-9 متر طول یک دیواره مجزا کننده در لحاظ می گیرند به این ترتیب هر آشیانه را به یکسری مرغدان تقسیم می نمایند .
برای صرفه جویی این دیوارهای توری را تا سقف ادامه نمی دهند بلکه به طول 1?5-2 متر در لحاظ می گیرند به طوری که پرنده نتوانند از روی آنان بپرند . ارتفاع دیواره هر چه اکثر باشد از نظر تهویه خوبتر می باشد ولی گرم کردن آن در زمستان مشکل تر می باشد ساختمان دیوارها ممکن میباشد بسته به شرایط و ذوق از مواد متفاوت تشکیل شود .
دیوارهای آجری و بلوکه های سیمانی از حیث عایق بودن در برابر حرارت و استحکام مناسب میباشند در شرای طول اندک و سقف معمولی میباشد می توان عرض دیواره را 1?5 آجری گرفت ولی درصورتی که طول دوچندان و سقف سنگین وزن میباشد حتما پهنا دیوار را باید 2 آجری و حتی بیشتر در حیث گرفت . دستگاه جوجه کشی
در بعضا نقاط می توان از سنگ چه بسا از گل و آجر نیز استفاده نمود در این فیس باید دیواره از داخل تا سقف با سیمان پوشیده شود تا ضد عفونی کردن و شستشوی آن سهل باشد .
از دیوارهای فلزی به خصوص برای آشیانه نیمچه ها و جوجه کبابی ها به طور وسیعی در عالم به کار گیری می شود البته به کار گیری کردن از آنها در کشورایران مشکل می باشد زیرا زمستانها سرد و تابستانها دیوارهای فلزی را جدا کنند و برای گرم کردن لانه در فصل زمستان هم از مواد عایق حرارت در قسمت داخل دیواره به کار گیری می شود . در بعضا نقاط مانند شمال کشورایران می توانایی از دیوارهای چوبی به کار گیری کرد .
در این رخ چوبهای زمینه به کارگیری می بایست از بیرون رنگ و از باطن با نفت سیاه یا این که قطران یا ماده ای ایزولان آغشته شود . دیوارها به طور کلی از داخل می بایست دارنده آستر باشد معمولا می توان ابتداء دیوار را کاه گل نمود و آنگاه روی آن را با گچ و چه بسا دوغ آب آهک سپید کرد .
این فعالیت لانه را شفاف تر نشان می دهد و سبب گرم شدن عمده و مسدود شدن رخنه ها و نقص و فرج دیواره و دوری از نفوذ و ترویج حشره ها موذی و سهولت فعالیت ضد عفونی کردن می گردد .