نقش منافذ جان دار در پوسته تخم مرغ
پوسته تخم مرغ مشتمل بر بیش از 17000 منفذ به منظور تکثیر گازهای تنفسی زمینه نیاز جنین می باشد . بعدها این منافذ به نوع ای است که هر کدام ستونی از آب را در یک مسافت طولانی در ضخامت پوسته فراهم می سازند . در صورتیکه بر شالوده خاصیت مویینگی در منافذ پوسته آب سرکشی نماید، جنین درون تخم مرغ در اثر خفه شدن از میان خواهد رفت . اما پوسته ویژگی دفع کنندگی آب را چه بسا وقتی که تخم مرغ در آب غوطه ور میباشد دارا می باشد که این حالت مانع از طغیان آب در منافذ می گردد . به علاوه به علت وجود کوتیکول که سطح پوسته و منافذ را پوشانده، تخم مرغ در برابر ورود آب مقاومت می کند و مقاومت پوسته در برابر آب یک سد دفاعی در مقابل جنبش باکتری ها محسوب می شود . دستگاه جوجه کشی
کوتیکول با بستن منافذ شبکه ها مقدار آنان را تغییر و تحول می دهد . لایه کوتیکول از وزیکول هایی تشکیل شده که قابلیت و امکان انتقال گازها و بخارآب از طریق آن ها آماده می شود . در تخم مرغ هایی که کوتیکول ناقص بوده و یا اصلاً کوتیکول ندارند، خواص دفع کنندگی آب را دارا هستند ولی فاقد خصوصیت مقاومت در برابر آب می باشند . از لحاظ تئوری انرژی جنبشی مورد نیاز جهت جریان آب باید به نیروی مقاومت پوسته در برابر آب غلبه کند . زیرا این مقاومت پوسته عمدتاً از وجود کوتیکول آن ناشی می شود، هر علتی که باعث جراحت کوتیکول شود منجر از بین رفتن این مقاومت خواهد شد .
در یک تخم مرغ با کوتیکول سالم، بیش از 20-10 منفذ فاقد کوتیکول یا این که فاقد پوشش بی نقص آن می باشند، لذا محلی برای نفوذ باکتری ها به درون محتویات تخم مرغ می باشند . حرارت های بالاتر در عملیات مربوط به ضدعفونی تخم مرغ بر کوتیکول آسیب رسانده و چه بسا شواهد حاکی از تأثیر اسید اوریک جانور در ادرار پرنده بر آن می باشد . علاوه بر این مدل های باکتریایی Streptomyces, Alcaligenes bookeri، قوی به هضم کوتیکول بوده و اولی سد دفاعی تخم مرغ را می شکنند . تعداد منافذ پوسته فاکتور تعیین کننده در مکانیسم دفاعی آن در برابر نفوذ باکتری ها نمی باشد، بلکه تعداد منافذی که کوتیکول آنها را نمی پوشاند و در سود مسیر عبور میکروب ها به راحتی آماده می گردد،عامل تعیین کننده می باشد .
عموماً منافذ پوسته درشت و تعداد منافذ گشوده پوسته قلیل بوده و تعداد منافذ در قسمت پهن تخم مرغ بیشتر میباشد . با ارتقاء سن پرنده تعداد منافذ افزایش می یابد البته بعد ها آنها نسبتاً اثبات باقی می ماند . همینطور منافذ گشوده در قسمت پهن تخم مرغ اکثر است . با پذیرفتن نظریه انقباض محتویات تخم مرغ گرم در محیط با حرارت زیر و ساخت خلاء و فشار منفی در باطن آن، می توان احتمال داد که جایی که دو غشاء پوسته از هم جدا شده و اتاقک هوایی را تشکیل می دهند، غشاء داخلی همانند یک دیافراگم عمل نموده و به یار محتویات انقباض یافته حرکت می نماید .
این عمل موجب انتقال خلاء ساخت گردیده بر روی مناطقی از پوسته که کیسه هوایی را در بر گرفته اند می گردد . هوا با فشار از شیوه منافذ پوسته در این حیطه به داخل تخم مرغ راه و روش یافته و لایه کوتیکول پایین فشار قرار گرفته و ممکن هست پاره شود . هر چه بعد ها منافذ بزرگتر باشد احتمال ترکیدگی کوتیکول بیشتر میباشد و هر چه خویش لایه کوتیکول نازکتر باشد احتمال ترکیدگی بالاست . به این ترتیب هنگامی یک منفذ خالی ایجاد می شود جریان هوا از شیوه آن به راحتی امکان پذیر بوده و فشار وارده به کوتیکولی که بقیه منافذ را پوشانده کاهش می یابد . با این فرض می بضاعت و توان علت تعداد ناچیز منافذ گشوده در تخم مرغ و تعداد بخش اعظم آن را در انتهای پهن توجیه نمود .