faakhte

نظر

کبک 

تپه ای 

4 . 

جنس پردیکس دربرگیرنده 

سه گونه هست که نام انگلیسی و نام علمی آنها به شرح زیراست: کبک 

خاکستری Grey Partridge ( Perdix perdix ) کبک 

دیوریان Daurian Partridge ( Perdix dauurica ) کبک 

تبتی Tibetan Partridge ( Perdix hodgsoniae ) 

[عکس: ShowPicture .aspx?ID=42fc9d2a-6b0f-4c69-8 . . .1be0888476] 

 

کبک 

خاکستری 

5 . 

کالا آموپردیکس شامل 

دو مدل می باشد که اسم انگلیسی و نام علمی آنها به شرح زیراست: کبک 

سیسی See-see Partridge ( Ammoperdix griseogularis ) کبک 

شنی Sand Partridge( Ammoperdix heyi) 

 

[عکس: ShowPicture .aspx?ID=7931875e-edf0-4a5f-a . . .9921ba271a] 

دستگاه جوجه کشی

کبک 

سی سی 6 . 

جنس ریزودرا دربرگیرنده 

یک جور به شرح زیر است: کبک 

منقار بلند Long-billed Partridge ( Rhizothera longirostris) 

7 . 

مال مارگارو پردیکس شامل 

یک دسته به شرح زیر است: کبک 

ماداگاسکارMadagascar Partridge ( Margaroperdix madagascarensis) 

8 . 

متاع ملانوپردیکس شامل 

یک گونه به شرح زیر است: کبک 

جنگلی سیاه Black Wood-partridge( Melanoperdix nigra) 

9 . 

متاع گزینوپردیکس شامل 

دو دسته هست که اسم انگلیسی و نام علمی آن‌ها به شرح زیراست: کبک 

بیشه روبیهو Rubeho Forest-partridge (Xenoperdix obscuratus ) کبک 

یوزنگوا Udzungwa Forest-partridge ( Xenoperdix udzungwensis) 

10 . 

متاع کالوپردیکس شامل 

یک دسته به شرح زیر است: Ferruginous 

Partridge،(Caloperdix oculea)کبک فری جینوس 

11 . 

متاع هیماتورتیکس دربرگیرنده 

یک گونه به شرح زیر است: Crimson-headed 

Partridge،( Haematortyx sanguiniceps)کبک رمز زرشکی 

12 . 

محصول رولولوس شامل 

یک مدل به شرح زیر است: کبک 

جنگلی کاکلی (Rollulus roulroul )Crested Wood Partridge 

13 . 

جنس بامبوسیکولا مشتمل بر 

دو دسته به شرح زیر است: Mountain 

Bamboo Partridge،(Bambusicola fytchii)کبک بامبوی کوهستان Chinese 

Bamboo Partridge،(Bambusicola thoracica)کبک بامبوی چینی 

14 . 

متاع پتیلوباخوس شامل 

یک نوع به شرح زیر است: Stone 

Partridge، (Ptilopachus petrosus)کبک صخرهای 

 

تاریخچه 

رویش کبک رشد کبک قدمت چندانی ندارد البته صید و شکار کبک تاریخچهای بسیار کهن دارد . صید کبک یکی از تفریحات شاهزادگان و امرا و احاطه زادگان در بین سلسلههای پادشاهان هخامنشی، اشکانی و ساسانی در زمان ماقبل اسلام در ایران بوده است . آن‌گاه از ظهور اسلام نیز بسیاری از پادشاهان سلسلههای سامانیان، غزنویان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان همانند شاهان گذشته علاقه زیادی به صید و شکار از خود نشان میدادند و با تکثیر تمدن ایرانی در میان اعراب در بازه خلفای عباسی، بسیاری از خلفای بستگان عباسی نیز به آداب و رسوم درباری شاهان ایرانی علاقهمند شده و همانند آنان عازم صید و شکار میشدند . در سرزمین باستانی بدخشان که جزء قلمرو فرهنگی ایران محسوب میشود، کبک نماد و سمبل فرارسیدن عید باستانی می­باشد و در بین آثار باستانی یافت شده در گورهای «کوشانیها» در بدخشان تاجیکستان، مهری یافت شده که بر روی آن نقش یک کبک که شاخه گندم بر منقار دارااست دیده میشود . 

دکتر عبدالخالق باستانشناس دانش کده علم ها «کی یف» در کشور اوکراین پس از مطالعه در خصوص آثاری که از گورهای کوشانی‌ها در بدخشان بهدست آمده بود چنین می‌نویسد: « مهر و جامی سفالی از گورهای کوشانی‌ها در بدخشان بهدست آمده می‌باشد . در مهر مذکور یک پرنده که شباهت زیادی به کبک‌دری دارد و در منقار خود خوشه گندم را حمل می‌کند حک شده می باشد نمادی از فرا رسیدن عید نوروز است و آدم را به کشت و کار و زمین فرا می‌خواند . این پرنده زیبا در کوههای بدخشان به وفور مشاهده می‌شود و در مدت کوشانیها دارای احترام خاصی بوده و آهنگ‌ها و قصه‌ها در رابطه آن جانور است» . 

کبک چوکار اولین پرنده شکار شونده می‌باشد که در سال 1893 میلادی به آمریکای شمالی وارد شده و برای آژانسهای شکار در این منطقه ایجاد درآمد کرده هست . دشواری شکار این پرنده و وجود آن در دامنهها و بخشها دوردست، شکار این پرنده را برای شکارچیان جالب می کند . 

در سال 1387سازمان حفاظت از محیط زیست ایران، کبک دری را آرم استان چهارمحال و بختیاری اعلام کرد . 

 

تولید 

مثل کبک در طبیعت کبکها در بوته زارها جفتگیری میکند . کبکها بسته به شرایط محیطی، یک سکو در سال تولید نظیر میکنند و معمولاً تولید مثل از آخرها فروردین آغاز گردیده و بسته به حیطه جغرافیایی ممکن میباشد تا آخرها تیر و اوایل مرداد نیز در بخش ها سردسیر ادامه یابد . کبک ماده در حدود هفت ماهگی یا سن 28 هفتگی استارت به تخمگذاری میکند و در هر بار 7 تا 21 تخم می­گذارد و به طور متوسط 24 روز بر روی تخمها میخوابد و این فعالیت معمولاً وظیفه کبک ماده است . میزان تخمها 4/65× 9/46میلیمتر می باشد . از اواسط اردیبهشت تا اواسط مرداد، جوجهها به تدریج از تخم بیرون میآیند . جوجه ها در هنگام بیرون آمدن از تخم، پر تحرک، باهوش و کار کشته می‌باشند و میتوانند پس از یک‌سری هفته، پرواز کنند . پس از گذشت 12 هفته، جوجهها بالغ میشوند اما برای جفت گیری آمادگی نخواهند داشت . نرها معمولاً تا برهه زمانی رشد جوجهها با خانواده میمانند، هرچند بعضی از آنها پس از تخمگذاری کبک ماده، خانواده را ترک و به کبکهای نر دیگر ملحق میشوند . کبکها تک همسر هستند و در فصل جفتگیری در اواخر اسفندماه، کبکهای نر برای جلب اعتنا کبکهای ماده، دم خویش را به شرایط چتر گشوده کردهدر حالی که اندکی بالهای خویش را انداخته و سر خویش را کج نگه داشته اند درجلوی کبک ماده حرکت میکنند و کبک ماده نیز با مشاهده این رفتار، نسبت به کبک نر رفتاری مهر آمیز نشان میدهد . هنگام خشکسالی و کمبود غذا، فعالیت تولید مثل ممکن میباشد محدود به چند پرنده شود . نرها از مادهها در مقابل نرهای دیگر حفظ میکنند . کبکها در اواخر زمستان جفتگیری میکنند . در این هنگام گله از هم متلاشی گردیده و هر نر و ماده با هم به چهره جفت زندگی میکنند و تا پایان ایام جوجهکشی باهم میمانند و حتی گاهی پرنده نر روی تخمها میخوابد . 

 

تغذیه 

کبک در طبیعت کبک معمولاً از گیاهان متعدد نظیر:یونجه، شبدر، کاهو و دانه غلات مانند: گندم، جو، جو دوسر و ارزن و ذرت خوشهای و حشرات بر پایه فراوانی و دسترسی فصلی تغذیه می­کنند . جوجههای کبک در به عبارتی سا‌عتها اولیه خروج از تخم به دنبال والدین خویش برای جستجوی طعام آشیانه را ترک میکنند و پا به پای والدین حرکت نموده و سعی میکنند غذای خود را تأمین کنند . جوجهها در روزهای نخستین زندگی به میل کردن حشرات مخصوصاً ملخها عشق و علاقه بسیار دارا‌هستند واز سبزههای کوتاه که در مسیر چشمهها میروید، و دانههای گیاهی تغذیه میکنند . در فصول سرد و زمستانها کبکها با جابه جا کردن قلوه سنگها از ریشه گیاهان و درختان، پوست درختچههای زرشک و برخی گیاهان مرتعی تغذیه میکنند . 

برای تغذیه کبکهای خانگی که به رخ انفرادی در قفس زندگی میکنند میتوان از گونه های سبزیجات، گل کلم، کاهو، هویج و گونه های غلات و اشکال میوه جات نظیر: سیب، گلابی و قطعات نان و ته ما‌نده سفره نظیر برنج استفاده کرد منتهی در هنگام دادن برنج باید دقت کرد که برنج مذکور چرب نباشد زیرا که برنج چرب میتواند سبب ساز ایجاد ناراحتی گوارشی در پرنده شود .