اهمیت واکسیناسیون واکسیناسیون یکی ازموثر ترین راه و روش های پرهیز و یا کاهش اثرات مخرب بیماری ها در مرغان می باشد . پرندگانی که نزد مردمان برای به کارگیری قرار می گیرند عموما: جوجه، بوقلمون، اردک، غاز، بلدرچین، قرقاول، کبک و شتر مرغ هستند .
ارگانیسم هایی که تولید بیماری می کنند به نوع های کوچک و گرانقدر از قبیل: ویروس، مایکو پلاسم، باکتری، قارچ، انگل و پروتوزوآ تقسیم بندی می شوند . کلیه این ارگانیسم ها با مواد شیمیایی از در میان می پروسه به جز ویروس ها . در اختیار گرفتن بیماری های ویروسی متعلق به نحوه پیش گیری از قبیل واکسیناسیون، ضد عفونی وامنیت زیستی می باشد .
برای اینکه عصر پیروز پرورشی را داشته باشیم امنیت زیستی و ضد عفونی لازمه این کار هستند . واکسیناسون جانشن رئیس مفید نمی شود . این نکته حتمی به نظر می رسد که واکسیناسیون در همه پرنده ها موجب کاهش اثرات کلینیکی نمی شود بلکه در برخی موردها موجب پیدایش عفونت و پخش شدن ارگانیسم های بیماری زا شود .
واکسیناسیون
یا این که عدم واکسیناسیون: مرغ هایی که از آنان به کار گیری تجاری می شود معمولا بر درمقابل دسته های مختلف بیماری ها واکسینه می شوند . واکسیناسیون هر چند ناچیز در گله های ما انجام می شود .
برای انجام این کار چند ایراد وجود دارد: - به ندرت خلل ها بیماری داریم .
- از بیماری های مو جود بی اطلاع هستیم .
- به درستی علامت ها بیماری ها را نمی شناسیم .
- نمی دانیم واکسن ها را از کجا تنظیم کنیم .
- خرید واکسن گران در می آید چون که ما به دوز های زیادی از واکسن ها نیاز داریم معمولا در بین 500 تا 10000 دوز .
متاسفانه، گله های کوچک مرغ ، ازبیماری هایی که واکسیناسیون قابل قبولی را داشته اند مشقت می برند . این بیماری ها ممکن میباشد کاهش فروش تخم مرغ و یا این که گوشت وسایر فراورده ها را در پی داشته باشد . چه بسا ممکن می باشد این بیماری ها مرگ مرغ ها را در پی داشته باشد .
واکسیناسیون یا این که عدم آن بستگی به این دارد که احتمال اینکه گله ها در معرض بیماری های ویژه قرار بگیرند چقدر میباشد . در حالتی که گله ای بسته گردیده باشد هرگز نباید مرغ دیگری به آن طولانی تر شود و یا اینکه اگز مرغی از گله ما خارج رفته باشد نباید هیچ وقت اجازه رجوع و برگشت به آن مرغ داده شود زیرا که در این رخ احتمال تولید بیماری در گله فراوان بالا خواهد رفت . در این موارد خوب تر است که تصمیم به واکسیناسیون نگیریم .
در
واکسیناسیون باید این نکته را نظر کنیم که جوجه های ما پیش از این یکبار تست شده باشند یا این که در هنگام خرید جوجه به نکات زیر دقت کنیم: - جوجه ها را از جای مطمئن تنظیم کنیم .
- خرید جوجه ها از هچری ها و یا این که کارخانه هایی که پیش از این جوجه با سوابق داشته اند، باشد .
- از بیماری هایی که مامان آنان دچارش بوده اند اطلاع داشته باشیم .
واکسن
های موجود: ویروسها سیستم ایمنی را بر علیه نوع های دیگر تحریک می کنند،و این موجب برد واکسیناسیون بر مقابل بیماری های ویروسی خواهد شد .
واکسن ها از میکرو ارگانیسم های کشته و یا این که زنده تشکیل می شوند . واکسن های که دربردارنده ویروس زنده هستند، ویروس ها دوباره در تن میزبان انتشار میشود، ویروس های کشته به قدری می باشند که بتوانند سیستم ایمنی تن پرندگان را تحریک و ناچار به ساخت آنتی بادی کنند . اکثر وقت ها واکسن های پرنده ها به چهره زنده میباشند . واکسنهای باکتریایی معمولا زنده ویا تخفیف حدت یافته هستند و به آنها باکترین گفته می شود .
1 .
بیماری مارک: واکسن بیماری برند اغلب موردها در روز اول هچ به جوجه ها داده می شود . واکسن برند به چهره پایین جلدی در پشت گردن زده می شود . شایسته ترین راه این است که کلیه جوجه های ما در هچری واکسینه شوند .
به ثابت رسیده میباشد که واکسن برند از بیماری مارک و تومور و فلجی حاصل از آن خودداری می کند . در حالتی که پرندگان دوز مناسبی از واکسن را دریافت نکنند ممکن میباشد که آنها سرگرم بیماری مارک شوند .
جوجه های 2 تا 16 هفته بشترین قابلیت و امکان ابتلا به بیماری برند را خواهند داشت . بیماری مارک گاهی تایم ها در بلدرچین، قرقاول و یا بوقلمون نیز دیده گردیده میباشد . این نوع پرنده ها معمولا دوز قابل قبولی از واکسن را اخذ نکرده اند .
2 .
بیماری نیوکاسل: جوجه ها و بوقلمون ها بایستی در برابر نیوکاسل ایمن شوند . واکسن زنده ( تخفیف حدت) به فیس های آشامیدنی، قطره چشمی، قطره بینی و اسپری در دربین جوجه ها توزیع می شود . واکسن کشته به فیس امولسیون روغنی باطن عضله ویا ذیل جلدی تزریق می شود، نهایی واکسن پیشین از به تخم رسیدن جوجه ها داده می شود .
جوجه ها معمولا در هچری ها بر علیه نیوکاسل و برونشیت تواما واکسینه می شوند .
مخلوط واکسن های نیوکاسل و برونشیت همینطور می تواند در روز های 10 تا 35 داده شود . واکسن هامی توانند به چهره آشامیدنی و یا این که قطره چشمی و یا به صورت قطره بینی داده شود . در تخم گذار ها و مامان ها به فاصله هر 3 ماه داده شود تا ایمنی خیر و خوبی را داشته باشیم . واکسن های کشته شده را معمولا در قفس می دهند (18 تا 20 هفتگی) . با این شیوه واکسیناسیون دیگری در مرغان تخم گذار لازم نمیباشد . گله های مادر، برای بدست آوردن سطح بالایی از ایمنی تکرار واکسیناسیون واجب است و در پی آن, جوجه های حاصل از آنها از ایمنی مادری نیکی برخوردار خواهند بود .
درصورتیکه شما خریدار پولت و یا مرغ های بالغ می باشید ، برای واکسیناسیون آنها شما می توانید از واکسن نیوکاسل B-1 به رخ آشامیدنی، قطره چشمی ویا قطره در بینی استفاده نمایید . 4 هفته آنگاه هم از واکسن نیوکاسل لاسوتا استفاده فرمائید .
در زمینه بوقلمون ها در4 هفتگی یکبار و بعد از آن در روز کیجینگ دوباره واکسینه می شوند .
3 .
برونشیت: برونشیت از بیماری های تنفسی نخستین در جوجه ها می باشد . واکسن این بیماری که در جوجه های جوان داده می شود، شامل ویروس زنده تخفیف حدت هست ( معمولا سویه ماساچوست) .واکسن های برونشیت معمولا با همان سویه ای که در حیطه می باشد ساخته می شوند . فراموش نکنید که هیچ گاه در هنگام بروز بیماری برونشیت این واکسن را به کارگیری نکنید .
واکسن برونشیت معمولا با واکسن نیوکاسل در یک ویال میباشند ودر روز های 10 و 35 داده می شوند (همانطور که در مسئله نیوکاسل گفته شد) .
واکسن کشته این بیماری هم به فیس امولسیون روغنی مو جود هست . این واکسن به فیس تزریقی در ماهیچه ویا زیر جلدی در گله های مادر، در هفته 14 و 18 تزریق می شود .
4 .
لارینگو تراکئیت: این بیماری هم در جوجه ها و هم در قرقاول اثر می گذارد . واکسیناسیون بر درمقابل این بیماری دوچندان پیروزی آمیز نمیباشد اما در مناطقی که شیوع پیدا کرده میباشد وبه صورت اپیدمی در آمده میباشد مضاعف مناسب می باشد . اثر گذار واقع شدن واکسیناسیون در پی گیری و ادامه دار بودن آن میباشد . هیچ گاه در مناطقی که این بیماری وجود ندارد گله های خود را در برابر این بیماری واکسینه نکنید . هر گاه گله شما به واکسیناسیون احتیاج پیدا کرد، همه جوجه ها می بایست واکسینه شوند، اعم از جوجه های جدید و یاجوجه های کهن .
واکسیناسیون به فیس قطره چشمی و یا بینی جانور است . سن جوجه بایستی از 4 هفته بخش اعظم باشد . جوجه های جوانتر پاسخ ایمنی خیر و خوبی نمی دهند .
5 .
آبله ماکیان: پنج دسته از ویروس آبله ماکیان وجود داراست . آبله ماکیان، آبله کبوتران، آبله بلدرچین، آبله قناری، آبله قرقاول . آبله کبوتران در کبوتر، جوجه های مرغ، مرغابی و غازها تولید بیماری می نماید . آبله قناری در قناری ها،جوجه مرغ ها، انواع گنجشک ها و احتمال دارد مدل های دیگر را در گیر می کند . در برخی از جور ها اما نه همیشه یک ویروس می تواند سیسیتم ایمنی را در برابر آن ویروس ویا ویروسهای دیگر این نوع تحریک کند و تولید ایمنی نماید . واکسن آبله برای ماکیان، بوقلمون ها و کبوتران تنظیم شده میباشد ولی هنئز واکسن تجاریی برای قناری وجود ندارد .
ماکیان و کبوتران معمولا با تلقیح کردن واکسن در ذیل پر و بال واکسینه می شوند اما بوقلمون ها به علت این که در هنگام خوابیدن راز را در پایین پر و بال قرار می دهند با تلقیح واکسن در زیر بال مبتلا کونژکتویت در اثر آبله خواهند شد، البته برای آن ها به خط مش تلقیح در ران استعمال می شود . در مزارعی که آبله تولید درد رمز کرده میباشد واکسیناسیون اضطراری به نظر می برسد . همه جوجه ها را می بضاعت در یک روزگی واکسن زد . پولت ها در هفته 10 تا 12 هفتگی، بوقلمون ها 8 تا 14 هفتگی .
در مناطقی که آبله ساکن شده است، می بایست نوع ویروس آبله شناخته شود . آبله بلدرچین نیز آثاری را نشان داده میباشد البته هیچ دسته حفاظت متقابلی در میان آبله ماکیان با آبله بلدرچین وجود ندارد . در صورتیکه هر دو در منطقه شایع است، واکسیناسیون برای هر دو اضطراری هست . گله هایی که واکسینه می شوند می توانند اندازه شیوع آبله را در ناحیه کاهش دهند .
مگر در شرایطی که آبله در منطقه شما دیده شده است به واکسیناسیون اقدام نورزید .
ویروس آبله از یک مرغ به یک مرغ دیگر توسط حشره ها خونخوار ( مانند پشه) یا از طرز جراحات و زخم هایی که در اثر نبرد بین آنها به وجود می آید، منتقل می شود . در صورتیکه پشه های متعددی در حوزه شما وجود دارد گله های خویش را واکسینه نمائید . اگر در نطقه شما بیماری بصورت مشگل زا وجود دارااست مطلقا در 8 هفتگی گله خود را مجددا واکسینه نمایید تا تا ایمنی با اطمینانی در برابر آبله داشته باشید .
6 .
وبای مرغی: وبای مرغی مرغ های خانگی ( جوجه های کوچک و بوقلمون ها)، اردک، پرنده های قفسی، پرنده ها وحشی و پرندگانی که در گلشن وحش ها نگه داری می شوند، چشم می شود .
دو محرمانه از این واکسن وجود دارد: واکسن های باکتری های غیر فعال و باکتری های ضعیف گردیده . واکسن هایی که به چهره خوراکی و باطن آب داده می شود، دربردارنده باکتری های ضعیف گردیده میباشد . از این واکسن نیز در مورد مرغ ها و هم در زمینه بوقلمون ها به کار گیری می شود . واکسن روغنی که دربردارنده باکتری کشته گردیده هست را بایستی 2 تزریق در فاصله 4 هفته انجام داد .
از این واکسن مگر در وضعیت بروز این بیماری در محیط و یا این که ساخت خلل در مزرعه خودتان، استفاده نکنید .
7 .
آنسفالومیلیت در مرغان: آنسفالومیلیت یک عفونت ویروسی در مرغ ها، جوجه ها، بوقلمون ها، قرقاول و بلدرچین می باشد . ایمنی کامل هنگامی بدست می آید که یا مرغ ها واکسینه گردیده باشند یا این که این که زمان بیماری را سپری کرده اند و بعد از آن عالی شده اند . مرغ های مادر در 10 تا 16 هفتگی واکسینه می شوند . واکسن ها به فیس آشامیدنی به گله داده می شود . قرقاول ها در هفته 5 تا 10 و بلدرچین ها در هفته 6 تا 10 واکسینه می شوند .
آنسفالومیلت نباید با آنسفالیت نادرست شود . آنسفالیت از طریق حشرات به انسانها منتقل می شود، با شدت توان بیمار زایی متفاوت در سنین و ایمنی های گوناگون کسانی که تحت تاثیر واقع شده اند و توان بیماری زایی ویروس .
به چه شکل
واکسیناسیون موفقی داشته باشید: 1 . در واکسیناسیون جوجه های پایین 5 روز نمی توان توقع یک ایمنی مناسب و یک دستی در گله داشت حتی در رخ فقدان ایمنی مادری، صرفا استثنایی که در این زمینه وجود دارااست واکسن برند است که در روز اولیه در هچری به جوجه داده می شود .
2 . مورخ واکسنهای خود را مسلما قبلی از مصرف آن ها ببنید چون که ممکن است واکسن های مورخ قبلی وضع و اوضاع را حاد خیس نمایند .
3 . هر واکسنی منحصربهفرد یک بیماری یگانه میباشد و روش اختصاصی خویش را دارد، حتما طبق دستور العمل واکسن، واکسن را مصرف فرمایید .
4 . هیچ گاه پرندگانی را که مریض هستند واکسینه نکنید مگردر موردها لارنگوتراکئیت و آبله که قبلا توضیح داده شده میباشد .
5 . واکسنها را از پرتو خورشید و گرما بدور نگه دارید .
6 . اکثر زمان ها واکسن ها از اجرام زنده میباشند پس در حمل و نقل آنها حفظ فرمائید .
7 . وقتی واکسنی را به رخ آشامیدنی می دهید مطلقا مراقب باشید که آب دربردارنده مواد ضد عفونی کننده نباشد چون مواد شیمیایی که برای ضد عفونی آب بکار برده می شوند، واکسن ها را از ین می برند .
8 . سپس از استعمال از واکسنها بطری به کار گیری شده واکسن را حتما بسوزانید یا این که عالی ضد عفونی کنید زیرا ممکن میباشد نا خویش آگاه سبب بهوجود آوردن نوع جدیدی از ویروس ویا انتشار تصادفی بیماری گردید .
به این نکته اعتنا فرمایید که همیشه کیفیت واکسن تنها برهان موءثر در پیروزی واکسیناسیون نمی باشد بلکه شیوه صحیح استعمال و بجای واکسن هم استدلال موثری در موفقیت واکسیناسیون میباشد .